Mijn oude collega Anton Goosen vroeg eind 2017 of ik me, voor zijn bedrijf Quistor, eens wilde verdiepen in Oracle NetSuite. Niet alleen ERP, maar ook CRM, WMS en webshops in één suite en dat ook nog volledig in de public cloud. Ik had al wat over de oplossing gehoord, maar ik was deze nog nooit direct tegengekomen. Food IT en ik waren toen al 17 jaar onafscheidelijke vrienden. Meer dan 100 nationale en internationale food bedrijven en hun hele ERP-geschiedenis had ik in die periode van dichtbij voorbij zien komen, maar met NetSuite nog nooit. Met 16.000 cloud klanten waren ze al groot in de VS. En nu, net overgenomen door Oracle, waren ze klaar om de stap naar Europa te maken.

MOETEN WIJ NETSUITE PARTNER WORDEN?

Toen Anton belde was ik eigenlijk net als onafhankelijke IT-adviseur binnen de food branche gestart. Ik was zelf ook wel benieuwd naar NetSuite, omdat het een propositie beloofde waar ik de jaren ervoor, net als elke andere aanbieder van een generieke volwassen ERP-oplossing als SAP, Dynamics of JD Edwards over droomde: Iedereen op dezelfde versie in een multi-tenant public cloud, betalen per maand, automatische upgrades en makkelijk vertical-specifiek te maken.  Na een kort onderzoek was ik overtuigd. Anton was zelfs zo overtuigd dat hij me vroeg voor Quistor een NetSuite practice voor de food branche op te zetten.

LATEN WE MAKKELIJK STARTEN

Laten we binnen de food simpel beginnen, zeiden we nog tegen elkaar. Zeker niet starten met organisaties die complexe processen hebben als partijadministratie of de productie van alcoholische dranken. Ik heb in de zomer van 2018 zelfs nog in een artikel op AGF.nl geroepen dat partijadministratie absoluut geen optie is. Fast forward naar 2020. Je raadt al wat voor type bedrijven onze eerste klanten zijn…

GROTE AMBITIES EN DE GROTE MOGELIJKHEDEN VAN NETSUITE

In september 2018 startte in Barendrecht de ambitieuze AGF-specialist Chainn BV. Ze benaderden mij om ze te adviseren over een schaalbare AGF-specifieke ERP- en CRM-applicatie die verschillende bedrijfsmodellen tegelijk kan ondersteunen. Het liefst ook nog eens met minimale beheerlasten. Want inkopen en verkopen, daar willen AGF-handelaren zich alleen op focussen. Zo’n oplossing bestond niet.

In de basis was 100% cloud-oplossing NetSuite een prima vertrekpunt, maar het bevatte nog geen enkele AGF-specifieke functionaliteiten. Aangezien  we in het begin ons slechts op inkoop, verkoop en grootboek hoefden te richten, zouden we de tijd hebben om gaandeweg AGF-specifieke functionaliteiten als partijkosten, certificaten management, emballage registratie en account sales te ontwikkelen.

PARTIJ ADMINISTRATIE IN EEN PUBLIC CLOUD: KAN DAT EIGENLIJK WEL?

Uiteindelijk besloten we toch ook een volledige partijadministratie binnen NetSuite te realiseren. De AGF-kenners onder ons weten dat dit zeer complex is en in meerdere afdelingen binnen je organisatie verweven zit, van inkoop, verkoop, boekhouding, productie tot transport. Het is geen simpele module die je ontwikkelt en als additionele functionaliteit voor één proces of afdeling toevoegt. Toch viel het binnen NetSuite relatief simpel te realiseren. De snelheid waarmee we extra functionaliteit en scripts konden ontwikkelen was ongelofelijk. En bij elke upgrade van NetSuite naar een nieuwere versie gaat alles automatisch mee.

STANDAARD NETSUITE OPLOSSING VOOR DE AGF-BRANCHE

Binnen enkele maanden ontwikkelden we naast partijadministratie ook een reeks andere AGF-specifieke standaardfunctionaliteiten. Een voorbeeld hiervan is het Voorraadscherm, waarmee je verkooporders kunt aanmaken door slimme filters in te stellen voor zowel lopende als voorhanden voorraad. Aanvullend daarop ontwikkelden we het Voorraadstatuscherm, waarmee je voorraadniveaus en permissies kunt managen o.b.v. kwaliteitskenmerken, waarbij de voorraadstatus leidend is. Daarnaast realiseerden we iets waar we nog een goede naam voor moeten verzinnen. Momenteel noemen we het Signaalfunctie & Palletswitch. Waar het op neer komt is dat het systeem automatisch wijzigingen in datum, hoeveelheid, locatie en kwaliteit op een toegewezen levering signaleert, de impact weergeeft en alternatieven voor allocatie aanbiedt. Al met al hebben we een zeer complete oplossing voor AGF-handelaren weten te realiseren op een uniek platform.

Groet, Danny

Jouw privacy is voor ons van groot belang

Wil je op dit bericht reageren? Leuk! Je moet weten dat wij uiterst voorzichtig omgaan met je data. Daarom worden de gegevens die je invult, versleuteld verzonden. Ook gebruiken wij de data die je hebt ingevuld alleen voor dit doel. Hier vind je ons Privacy Statement.