Blog van Doortje Gorter, junior NetSuite food consultant

Als bedrijf dat opereert in de voedingsbranche is de kwaliteit waarborging van de waren van groot belang. Zowel klanten als overheid stellen hoge eisen aan deze kwaliteit. Inzicht in de kwaliteit van je voorraad is vaak erg lastig te peilen. Dit geldt niet alleen voor vers handelsbedrijven in groente, fruit en vis, maar ook voor productiebedrijven van zowel voedsel- als drankproducten. Daarnaast hebben veel meer sectoren moeite met de garantie van hoogwaardige kwaliteit en efficiënt voorraadbeheer. En dat is precies waar NetSuite bijzonder sterke ondersteuning voor biedt! 

Ik ben nu om en nabij een half jaar werkzaam voor FoodQloud, de NetSuite ERP-partner voor de food branche, en heb in deze korte periode al enorm veel kennis opgedaan van zowel NetSuite de processen binnen voedingsmiddelenbedrijven. Voordat ik fulltime ging werken heb ik International Business and Management gestudeerd. Zelf ben opgegroeid middenin boerengebied tussen de landbouw. Van kleins af aan was ik al­­ nieuwsgierig naar de processen die plaatsvinden nadat de goederen het erf van de boer verlaten hebben.

Neem nu een partij geoogste appels; deze verlaten de boer in kratten en worden naar een AGF-handelaar verstuurd waar ze vervolgens geregistreerd moeten worden. Als je als AGF-handelaar per week duizenden kilo’s appels in verschillende partijen binnenkrijgt, dan wil je per partij de hoeveelheid, kwaliteit en het lotnummer registreren. Met NetSuite gaat dat zo makkelijk als het opstarten van de tractor. Nadat je een inkooporder hebt ingepland kun snel de ontvangen partijen bevestigen in een ontvangstbevestiging. Per partij leg je het nummer, de hoeveelheid en het belangrijkste: de kwaliteit vast.

Kwaliteitsmanagement binnen NetSuite ERP

In NetSuite kun je zelf bepalen in wat voor vorm je de kwaliteit wilt vaststellen. Deze Quality Assurance richtlijnen leg je vast met een cijfer van 1 tot 10 of met een aanduiding als goed, matig, onvoldoende, etc. Dit helpt je de voorraad goed te ordenen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen een partij automatisch te blokkeren voor verkoop als deze binnen een bepaalde kwaliteitsrange valt (bv Onvoldoende). Quality Control krijgt dan automatisch een seintje dat ze naar het geblokkeerde lot moeten gaan voor verdere afhandeling. Dit maakt de processen veel sneller en productiever en het verkleint de kans op verwarring tijdens kwaliteitscontroles.

Zelfs een retour verkooporder kan makkelijk ingeboekt worden met een gelijksoortige ontvangstbevestiging. Hier kun je dan opnieuw een nummer ingeven, de hoeveelheid en de kwaliteit. Ook kun je ervoor kiezen om de terug-geboekte hoeveelheid gelijk naar Quality Control te verwijzen voor inspectie.

Kortom, er is heel veel mogelijk met voorraadregistratie wat je als voedingsmiddelenbedrijf veel voordeel kan opleveren. Daarnaast is het ook zo dat in NetSuite je voorraadregistratie direct geïntegreerd is met de grootboeken, verkooporders, inkooporders en productieorders. En dat allemaal in één systeem. Direct overzicht over al je bedrijfsprocessen zonder naar een ander programma te moeten stappen. Compleet op maat gemaakt naar de processen van jouw bedrijf.

Bekijk de demo hieronder:

 

Jouw privacy is voor ons van groot belang

Wil je op dit bericht reageren? Leuk! Je moet weten dat wij uiterst voorzichtig omgaan met je data. Daarom worden de gegevens die je invult, versleuteld verzonden. Ook gebruiken wij de data die je hebt ingevuld alleen voor dit doel. Hier vind je ons Privacy Statement.