Duurzaam de toekomst tegemoet

Nieuwkoop, 03-02-2021 – Wanneer ben je als onderneming binnen de diervoeding branche toekomstgericht bezig? Een vraag waar Eddy Nijhof, CEO van De Haan Petfood en Board Member bij de NVG (Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren) graag op antwoordt: ‘Met duurzaam beleid rondom je producten, processen en mensen. Zo simpel is het. De rest volgt vanzelf.’ Met blik als uitgangspunt voor haar verpakkingen vertrekt De Haan Petfood al vanuit een bijzonder duurzame situatie volgens Eddy: ‘Blik is 100% recyclebaar. De uitdaging zit voor ons vooral in het optimaliseren van onze supply chain en interne processen. Het verminderen van verspilling, het omlaag brengen van de interne papierstroom, het optimaal beladen van containers en het plannen van de logistiek. Automatisering speelt hier een grote faciliterende rol in. Om deze uitdagingen en onze commerciële expansiedoelstellingen aan te gaan, hebben we voor ERP-applicatie NetSuite van FoodQloud gekozen.’

Centraal inzicht en grip op de financiële en logistieke stromen

Toen Eddy Nijhof in 2019 aan het roer van De Haan Petfood kwam te staan was er nog een lange weg te gaan om ‘toekomst klaar’ te worden. Eddy zag echter duidelijk potentie in de organisatie en met name het product dat ze produceerden: ‘De Haan was een los georganiseerd familiebedrijf met ongeveer 15 werknemers en één technische productielijn. Met een enkele gebruiker op een boekhoudpakket en Access als centrale database voor facturatie, stond het thema automatisering niet bepaald hoog op de agenda. Daar wilde ik meteen verandering in brengen. Voordat we onze ambitieuze doelstellingen kunnen behalen moesten we eerst administratief goed georganiseerd zijn. Centraal inzicht en grip op de financiële en logistieke stromen van de organisatie. We hadden een echt ERP-pakket nodig, dat simpel in gebruik is voor de medewerkers en schaalbaar is met het oog op onze duurzaamheidsdoelstellingen, toekomstige groei in medewerkers, productlijnen en internationale markten.’

Met NetSuite efficiënter en duurzamer samenwerken

Na wat noodoplossingen binnen de oude situatie te hebben gerealiseerd ging De Haan Petfood in 2020 op zoek naar een geschikt ERP-systeem voor de diervoeding branche. Tijdens het selectieproces kwam NetSuite als serieuze kandidaat naar voren. Eddy: ‘Oracle NetSuite is een modulair bedrijfssoftware platform in de cloud, waarmee we klein kunnen starten en in de toekomst modules kunnen toevoegen. Daarnaast is het platform erg open met het oog op branche specifieke NetSuite partner add-ons en koppelingen met bijvoorbeeld webshops. De basis bestaat standaard uit ERP, CRM, Business Intelligence en, wat wij heel handig vinden, partner portals. Een externe partner regelt, als tussenpartij, voor ons de verkoop op de Griekse markt bijvoorbeeld. Middels de NetSuite partner portals kunnen ze zelf rechtsreeks werkorders inschieten in plaats van handmatig Word-documenten door te sturen. Dit scheelt tijd voor beide partijen en vermindert de kans op fouten. Ze kunnen zelf de status van de orders ook monitoren. Zo kunnen we efficiënter en duurzamer samenwerken.’

De Haan Petfood produceert naast haar eigen merken honden- en kattenvoer veel private label producten voor o.a. grote retailers. Het goed organiseren van een grote verscheidenheid aan productdata en op orde brengen van orderbeheer en voorraadbeheer staat in de eerste fase van het NetSuite implementatieproject centraal. Eddy: ‘Hiermee kunnen we binnen de dagelijkse gang van zaken heel veel tijdswinst boeken.’

Ambitieuze toekomstplannen

In slechts anderhalf jaar tijd wist De Haan Petfood hun recordomzet van 12 miljoen te evenaren met slechts 20 vaste medewerkers. Eddy: ‘We leggen nu de basis voor onze toekomstplannen. Vanuit een solide basis, waar NetSuite van FoodQloud een grote rol in speelt, willen we doorgroeien naar een jaarlijkse omzet van 25 tot 30 miljoen. Centraal in deze toekomstplannen staat expansie in de West Europese markt met premium honden- en kattenvoer in blik. Hiervoor moeten we makkelijk aan kunnen sluiten bij de commerciële platformen van de retailers, o.a. middels GS1-DAS. Met NetSuite is dat heel heel eenvoudig. Ook op het gebied van emballagemanagement, productiemanagement, magazijnbeheer en kwaliteitsmanagement kunnen we in de toekomst snel doorpakken als de behoefte ontstaat.’

Meer over De Haan Petfood

De Haan Petfood maakt voeding voor honden en katten. De producten, die worden geleverd in blik, zijn gebaseerd op vleesbrokken in jus. De producten worden op de markt gebracht onder eigen merken Rokus, Astor, Wodan, Max & Mickey, Ferry & Mimi en onder verschillende private labels. De producten van De Haan Petfood worden wereldwijd geëxporteerd naar meer dan veertig landen.

Meer informatie: https://www.dehaanpetfood.com/

Jouw privacy is voor ons van groot belang

Wil je op dit bericht reageren? Leuk! Je moet weten dat wij uiterst voorzichtig omgaan met je data. Daarom worden de gegevens die je invult, versleuteld verzonden. Ook gebruiken wij de data die je hebt ingevuld alleen voor dit doel. Hier vind je ons Privacy Statement.